
leko oraz białko jajka. Przepisy wegańskie, wbrew powszechnie panujące opinii, też dbają o jego dostarczanie. W tym celu jednak wykorzystywane są roślinne produkty wysokobiałkowe. Jest wiele warzyw, z których można zrobić na przykład makaron, czy pastę. Przykładem może być dynia, soja, czy bób.
Weganizm kojarzy się większości osób z
Weganizm kojarzy się większości osób z bardzo wysublimowanym sposobem żywienia, nie przystającym do codzienności zwykłych ludzi. Jest to jednakże bardzo mylne stwierdzenie, bowiem kuchnia wegańska pozwala na przygotowywanie bardzo smacznych i prostych posiłków, opierających się w głównej mierze na produktach pochodzenia roślinnego.
Przepisy wegańskie praktycznie w niczym nie różnią się od przepisów tradycyjnych, jakie można spotkać w każdej książce kucharskiej. Zresztą warto zauważyć, że przypominają one bardzo mocno przepisy wegetariańskie, z tą jednakże różnicą, że oprócz mięsa eliminują także jakiekolwiek produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również tak nie całkiem oczywiste jak jaja, miód i mleko.
Powody są różne
Kuchnia wegańska i wegetariańska staje się ciekawą alternatywa dla tradycyjnej mięsnej kuchni. Coraz więcej osób decyduje się na wegetarianizm. Powody są różne. Jedni robią te ze względów etycznych, inni zdrowotnych, a inni ze względu na znudzenie dotychczasowymi nawykami żywieniowymi.
Znaleźć można wiele pozycji z działu "przepisy wegańskie". Od prostych po bardziej złożone. Kubki każdego smakosza zostaną zaspokojone.
Przepisy wegetariańskie wcale nie są nudne i mało sycące. Wybór produktów jest coraz większy, co pozwala na uzyskanie rozmaitych potraw.